iOS 8:n tuomat uudet mahdollisuudet

iOS 8 on varsin merkittävä softapäivitys Applen päivityshistoriassa. Se on tuonut mukanaan liudan uudistuksia ja uusia ominaisuuksia, jotka parantavat merkittävästi Applen älylaitteiden kilpailukykyä. Käyn tässä postauksessa lävitse, mitkä ovat mielenkiintoisimmat iOS 8:n tuomat uudet asiat sovelluksille.

Suuremmat näytöt

iPhone 6:n 4.7 ja iPhone 6 Plussan 5.5 tuuman näytöt tuovat iPhonet vihdoin samalle viivalle muiden valmistajien isojen ruutujen kanssa.

Lisää pikseleitä

Sekä iPhone 6:ssa että iPhone 6 Plussassa on 1242 x 2208 pikseliä, joka on huomattavasti enemmän kuin kuin aiemmin ja mahdollistaa entistä tarkempien kuvien, animaatioiden ja kirjasimien käytön.

Interaktiiviset notifikaatiot ja widgetit

iOS 8 helpottaa interaktiivisten notifikaatioiden lähettämistä siten, että vastaavaa sovellusta ei enää tarvitse erikseen avata saadakseen ko. sovelluksen notifikaation. Lisäksi myös iOS:lla on nyt mahdollista luoda interaktiivisia widgettejä, joiden avulla käyttäjä voi hyödyntää sovelluksen ominaisuuksia puhelimen kotinäkymästä avaamatta varsinaista sovellusta.

Tehtävien loppuunsaattaminen muilla iOS laitteilla ja Maceillä

iOS 8:n tuoman Handoff –toiminnon avulla on mahdollista aloittaa tekemään tehtävää yhdellä iOS laitteella, kuten iPhonella ja jatkaa sitä tai saataa se loppuun toisella iOS laitteella tai Macillä. Tällaisia tehtäviä voivat olla esim. sähköpostit, viestit, kontaktit jne. Lisäksi AirDropilla on mahdollista langattomasti siirtää tiedostoja iOS ja Mac laitteiden välillä.

Sovellusten välinen kommunikointi

iOS 8 sallii sovellusten jakavan tietoa keskenään toisten samaan laitteeseen asennettujen sovellusten kanssa. Käyttäjä voi ottaa tietoja yhdestä sovelluksesta ja siirtää niitä toiseen sovellukseen. Tämä mahdollistaa mitä mielenkiintoisimpia sovellusten sekoituksia!

Touch ID autentikointi

Sormenpäälukijaa on mahdollista käyttää käyttäjän tunnistamiseen myös sovellusten avaamiseksi. Erilliset salasanat käyvät tarpeettomiksi.

Uudet API:t

iOS 8 tuo tullessaan yli 4 000 uutta API:a, joita voidaan hyödyntää sovelluksissa. Näitä ovat mm. PhotoKit, jonka avulla kuvia voi muokata suoraan galleriassa ilman, että niitä tarvii siirrellä mihinkään, CloudKit, joka helpottaa Apple ID kirjautumista, HomeKit, jonka avulla Siri voi esim. laittaa TV:n päälle, kontrolloida valoja, stereoita jne. ja Healthkit, jonka avulla terveys ja fitness sovellukset voivat kommunikoida keskenään

Starcut is looking for a Mobile Application developer.

Starcut is looking for a Mobile Application developer.

We expect you to have iOS, Android or Windows Phone programming skills and familiarity with their development tools. You may have published an app already. HTML5, CSS and JAVA skills are considered as a plus. You’re familiar with agile software development methods and lean project set-ups.

This is a great opportunity to work on interesting mobile application projects with well known clients.

Send us your cv and tell us about your app dev cababilities by March 12, 2015.

For more information please contact Hannu Hiilamo 0405743323 hannu.hiilamo@starcut.com.

Mobiilikehityksen trendit 2015 osa 2

Mobiilikehityksen trendit 2015 osa 2

Ennen joulua ei ehtinyt käsitellä vielä kaikkia ilmiöitä, jotka tulevat potentiaalisesti muuttamaan mobiilimarkkinoita. Kiinalaisen Xiomin nousu maailman kolmanneksi suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi on iso muutos. Huomattavaa tässä on se, että Xiomi käyttää open source pohjaista MIUI-versiota Androidista, joka on täysin riippumaton Googlesta. Tällä hetkellä Google –vapaa MIUI on saatavilla vain Kiinassa, mutta kun Xiomi saa pilvipalvelunsa valmiiksi voi olettaa, että open source Android tulee leviämään myös Kiinan ulkopuolelle. Tämä tietää haastajaa Googlen kontrolloimalle ja rahastamalle Androidille, joka selkeä globaali markkinajohtaja. Kehittäjän näkökulmasta tämä tarkoittanee, että vaihtoehtoisten sovelluskauppojen määrä ja merkitys tulee kasvamaan.

Toinen merkittävä asia on älypuhelinten hintaeroosio. Täysillä ominaisuuksilla varustetun 4G Android –puhelimen hinta on vajoamassa alle 100 dollarin. Uusimmasta versiosta kaikilla herkuilla joutunee jatkossakin maksamaan lähemmäs 300 taalaa, mutta alle 100 taalan Android tulee olemaan volyymikategoria ja tämä tulee siivittämään Androidin voittokulkua edelleen.

 

 

Mobiilisovelluskehityksen trendit 2015

Mobiilisovelluskehityksen trendit 2015. Vuodenvaihde on kohta käsillä ja katseet alkavat kääntymään ensi vuoteen. Mitä vuosi 2015 tuo tullessaan mobiilisovelluskehitysrintamalla ja mitkä asiat tulevat vaikuttamaan siihen? Olen kerännyt tähän ilmiöitä ja trendejä, joista on selviä merkkejä olemassa ja jotka ovat vahvistumassa ensi vuonna.

Androidin voittokulku jatkuu

Androidin globaali markkinaosuus saavutti 85 %:n markkinaosuuden Q2:llä tänä vuonna (Strategy Analytics) ja tulee saavuttamaan 90 %:n markkinaosuuden tämän vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuonna. Samalla iOS:in osuus on painumassa alle 10 %:n ja Windows Phonen osuus on täysin marginaalinen. Tilanne Suomessa on hyvin poikkeuksellinen, Windows Phonen markkinaosuus on 32 %, Androidin 38 % ja iOS:n 14 % (TNS Gallup). Koska älypuhelinten osuus Suomessa on 49,1 % ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, että suurin osa uusista älypuhelinkäyttäjistä ostaa Android –laitteen ja Androidn osuus myös Suomessa tulee kasvamaan ensi vuonna.

iOS:n fragmentoituminen

Vielä 2 vuotta sitten iOS –sovelluskehittäjän tarvitsi huomioida vain yksi ruutukoko ja käyttöjärjestelmä versio. Tänä syksynä tilanne muuttui, kun Apple toi markkinoille iPhone 6:n ja 6 Plussan sekä uuden käyttöjärjestelmäversion iOS 8:n. Nyt huomioitavia ruutukokoja on kaikkiaan kolme. iOS 8 toimii vain iPhone 4 S:llä ja sitä uudemmilla laitteilla. Näin ollen suuri joukko iPhone 4 käyttäjiä jää ulkopuolelle, jos sovelluksen toteuttaa vain iOS 8:lle. Applen mukaan 47 % iPhone käyttäjistä käyttää iOS 7:aa ja 47 % iOS 8:a. 6 % käyttää vanhempia versioita. Testauksen merkitys myös iOS –maailmassa tulee kasvamaan Androidin tapaan. Ensi vuonna iOS:n fragrentoituminen jatkuu, kun Apple Watch tulee markkinoille.

Sovellukset älykelloihin ja päällepuettaviin laitteisiin

Viimeistään Apple Watch on nostanut tietoisuuden ja mielenkiinnon älykelloihin ja muihin puettaviin laitteisiin hype käyrän huipulle. Microsoft on julkaissut Band –rannekkeensa ja Samsungin Gear älykellot ovat olleet markkinoilla jo jonkun aikaa. Vielä on mahdoton arvioida miten kuluttajat ottavat tämän kategorian laitteet omakseen, mutta varmaa on se etenkin Apple Watchia tullaan myymään huomattavia määriä. Kun Apple Watch tulee kauppoihin joskus ensi vuoden alkupuolella siihen tehtyjä sovelluksia alkaa tulemaan myös markkinoille ja nämä laitteet tarjoavat ihan uudenlaisia sovellusmahdollisuuksia, jotka ovat entistä henkilökohtaisempia.

Autosovellukset

Lähes kaikki isommat autovalmistajat ovat tuomassa in-car sovelluksia autojensa infotainment järjestelmiin. Suurin osa autovalmistajista on ottamassa käyttöön Android –alustan. Jotkut autonvalmistajat ovat tuomassa LTE-yhteyksiä autoihinsa ja toiset taas käyttävät ajajan älypuhelimen datayhteyttä. Ensi vuonna mm. Honda on tuomassa Suomeen autojaan, joissa on in-car sovelluksia sekä oma app store sovellusten lataamiseen.

IoT sovellukset

Iot eli asioiden tai esineiden Internet on kaikkien huulilla ja kohina niiden ympärillä tulee jatkumaan ensi vuonna. Tulemme todennäköisesti näkemään kokonaan uusia sovellusalueita ja monissa tapauksissa mobiilisovelluksilla tulee olemaan keskeinen rooli IoT –laitteiden ohjaamisessa ja monitoroinnissa. Mitä ei vielä ole kytketty Internettiin tullaan siihen kytkemään. Tämä pätee niin koti –ympäristöön kuin teollisuuteenkin. Suomessa on useampikin erittäin kiinnostava IoT startup kuten esim. Enevo ja Haltian. Haltianin Thingssee One avoimen lähdekoodin ohjelmoitava IoT –laite on tulossa markkinoille 2015.

 

Lisää